Demenspodden

Demenspodden är Svenskt Demenscentrums radio på nätet. Lyssna på avsnitten från denna sida, YouTube eller prenumerera via en poddcast-app.


45: Alzheimer mitt i livet

 LEVA MED DEMENS

Piloten Micke, 51 år, fick Alzheimers sjukdom mitt i livet. Hans fru Karin berättar om hur det har påverkat familjen och deras liv tillsammans.

Senaste avsnittet (47): Ljudbok om demens

Provlyssna på ett kapitel ur En bok för dig med demenssjukdom som nu getts ut som ljudbok. Lyssna på samtliga kapitel på www.demenscentrum.se/Publicerat

Tidigare avsnitt:

46: Anhörigstöd

 ARBETA MED DEMENS LEVA MED DEMENS

Vi återvänder till sommarlägret för unga anhöriga (se avsnitt 43) och frågar deltagarna vad de tycker om anhörigstödet i sina kommuner.  Vi har också träffat en demenssamordnare i Danderyd som berättar om arbetet med  att hjälpa anhöriga.

44: Om risk- och friskfaktorer

 FORSKNING

Hur kan man man förebygga demenssjukdom och vilka är de största frisk- och riskfaktorerna? Professor Miia Kivipelto berättar om den internationellt kända FINGER-studien.

43: Ung anhörig

 LEVA MED DEMENS

Demenspodden träffar deltagare på ett anhörigläger utanför Avesta. Vi möter bland annat tonåringarna Hannah och Tindra, likaså ungdomsledaren Alexandra, vars släkt har den ovanliga genetiska formen av alzheimer.

42: Skapa tillsammans

 ARBETA MED DEMENS

Margita Lundman från kulturföreningen FRIA berättar om Tåghemmet, en pjäs skapad tillsammans med personer med demenssjukdom.

 

41: Kommunikation

 ARBETA MED DEMENS

Logopederna Nicole och Isabelle berättar om CIRCA, ett digitalt kommunikationsverktyg som är anpassat för äldre personer med demenssjukdom och som fungerar som ett samtalsstöd.

Vill du testa CIRCA? Sök på catch.shef.ac.uk och skapa ett konto så får du tillgång till det kostnadsfria

40: Eva berättar

 LEVA MED DEMENS

I Sverige beräknas cirka 10 000 personer under 65 år ha en demenssjukdom. Evas make Hasse fick sin alzheimerdiagnos redan vid 60 års ålder. Här berättar Eva om hur det har påverkat deras liv tillsammans.

39: Goda exempel från Östhammar

 ARBETA MED DEMENS

Kristina Westerberg Pettersson och Birgitta Norberg arbetar och utbildar inom demensomsorgen i Östhammars kommun. Här berättar de om en speciell men annorlunda jaktkväll, BPSD-registret och om vad man kan göra med buntband.

38: Utemiljöer

 ARBETA MED DEMENS

Sjukgymnasten Madeleine Liljegren berättar om hur man kan utforma utemiljön på vård- och omsorgsboenden så att personer med demenssjukdom kan vara trygga och aktiva i den.

37: Mat och måltider

 ARBETA MED DEMENS

Förändras vårt näringsbehov när vi blir äldre? Och hur skapar man en bra måltidssituation på ett särskilt boende? Dietisten Josephine Garpsäter ger här konkreta tips om kost och måltider.

36: Med hjälp av tekniken

 LEVA MED DEMENS

Sabina och Gabriella från KTH berättar om modern teknik som kan underlätta vardagen för den som är i tidig fas av en demenssjukdom.

35: Om munhälsa och tandvård

 ARBETA MED DEMENS

Följ med till tandvårdskliniken där man tar emot patienter med demenssjukdom. En tandhygienist och en sjukhustandläkare ger konkreta tips och betonar vikten av det goda bemötandet som måste börja redan i väntrummet.

34: Sexualitet och demenssjukdom

 ARBETA MED DEMENS

Vad händer med sexualiteten vid demenssjukdom och varför ses den då ofta bara som ett problem? Författarna till boken Sexualitet och demenssjukdom vill göra ämnet ”pratbart”.

33: Jag heter Bente

 ARBETA MED DEMENS LEVA MED DEMENS

Följ med på repetitionerna av pjäsen Jag heter Bente, som spelas i Stockholm under våren. Den relativt unga Bente får Alzheimers sjukdom, något som inte bara påverkar henne själv utan även hennes nära väninnor.

32: Visst har färgvalet betydelse

 ARBETA MED DEMENS LEVA MED DEMENS

Rätt färgval gör det lättare att tolka och hitta om du har en demenssjukdom. Helle Wijk, docent i omvårdnad, ger goda råd för en bra hemmiljö.

31: Ett demensvänligt samhälle: Enklare att handla

 ARBETA MED DEMENS

Att gå till affären är ingen enkel sak för den som har en demenssjukdom. Forskaren Anna Brorsson berättar om vilka svårigheterna kan vara och hur matvaruaffärer kan bli mer tillgängliga. Sven Wollter ger ett tips till landets butiksägare.

30: Om vård i livets slutskede

Varför ska man inte sätta in dropp i livets slutskede och vad händer i kroppen när vi är på väg att dö? Britten Askestad, ansvarig för svenska palliativregistret, berättar om palliativ vård och om hur vi kan ge god vård och omsorg till en människa under hennes sista tid i livet.

29: Får man köra bil med alzheimer?

Bengt har fått behålla sitt körkort, trots sin alzheimerdiagnos. I Demenspodden berättar han och hustrun Anita om hur de ser på hans bilkörning. Vi talar också med trafikmedicin i Kalix där man utreder körförmågan hos personer med demenssjukdom.

28: Nybliven 20-åring bygger framtidens demensboende

Silviahemmet har verkat och spridit kunskap i 20 år. Wilhelmina Hoffman, rektor på Silviahemmet, berättar om verksamheten och dessutom om planerna på en ny sorts demensboende kallat SilviaBo.

27: Alzheimer på teaterscenen

Skådespelaren Peter Andersson spelar en alzheimersjuk man i pjäsen Pappan på Stockholms stadsteater. För Demenspodden berättar han hur rollen vuxit fram och om sina nära erfarenheter av demenssjukdom.

26: Berättelsen om Jan

Diakonen Margareta har följt Jan, tidigare neurolog, genom olika stadier av demenssjukdomen. Hon betonar vikten av att vara lyhörd och att hjälpa den som är sjuk att få fortsätta vara den han alltid varit.