Nya Silviasystrar träffar Drottningen

Drottningen träffar silviasystrar 

Hon vill ge god vård och omsorg och hon vill göra det med lyhördhet och ödmjukhet. Lidia Emboye är en av de 41 undersköterskor som valt att påbörja en vidareutbildning till Silviasyster.

Den 1 september påbörjade 41 undersköterskor sin utbildning till Silviasyster. Den tvååriga specialistutbildningen fokuserar på att ge personcentrerad vård och omsorg till personer med demenssjukdom och deras anhöriga. Utbildningen ges av Sophiahemmet högskola i samarbete med Silviahemmet.

– Mycket sitter i bemötandet, att ha en ödmjukhet och lyhördhet. Det går inte att ändra på en demenssjukdom, men det går att ändra på hur man möter människor, säger Lidia Embaye, en av de undersköterskor som i måndags påbörjade sin utbildning.

Hon arbetar på en demensavdelning på Sabbatsbergs Sjukhus och kommer att studera på distans under halvfart för att bli diplomerad Silviasyster.

– För mig handlar det om att få lära mig mer, att utvecklas och kunna ge professionell och rätt vård till de människor jag möter.  Vi jobbar i en stressig miljö där vi ofta möter nya patienter och just bemötande kan vara svårt under de förutsättningarna, men när flera utbildar sig på samma arbetsplats och när chefen uppmuntrar oss kommer det att bli förändringar och förbättringar, säger hon och berättar att två av hennes kollegor redan utbildat sig till Silviasystrar.

Drottning Silvia medverkade som vanligt under introduktionsdagen på Silviahemmet. Under en och en halv timma samtalade hon med de blivande Silviasystrarna.

– Det är hon som inspirerar oss. Hon har ett ödmjukt och lyssnande sätt och det är så vi som Silviasystrar vill möta patienterna, säger Lidia Embaye och får medhåll av kollegorna Gerghis Negasy och Andrea Myrdal som också deltog i introduktionsdagen på Silviahemmet.

Drottningen träffar Silviasyster

Sanna Ad Nilsson

Publicerad: 2014-09-03, Uppdaterad: 2020-01-14