Pressmeddelande

Malmömuseum lånar ut fotbollsväskor till demensvården


Fotboll kan väcka minnen till liv, även hos personer med demenssjukdom. I ett samarbete med Svenskt Demenscentrum, SvenskaFans.com och Malmö FF har nu Malmö Idrottsmuseum börjat låna ut väskor med fotbollsminnen till äldreboenden och dagverksamheter.

Fotbollsväskorna innehåller hejaramsor och fotografier av fotbollsstjärnor, från 1940-talet och framåt. Malmö FF har bidragit med bollar, kepsar och vimplar i klubbens himmelsblå färg. Tillsammans ska de fungera som ”minnesväckare” och hjälpa till att sätta i gång samtal. I en kort handledning får vårdpersonal råd och tips på hur man kan leda en fotbollsträff med demenssjuka personer.

– Nästan alla har vi ju en relation till fotboll. Du kan ha varit en hängiven supporter eller bara sparkat boll på rasten på skolgården. Fotbollsminnen försvinner inte bara för att du får en demenssjukdom, däremot behöver du mer och mer hjälp för att plocka fram dem, säger Ann-Christin Kärrman vid Svenskt Demenscentrum.

Goda erfarenheter från äldreboenden 

Inom projektet Fotbollsminnen arrangerade i höstas tre äldreboenden i Malmö fotbollsträffar där olika minnesväckare prövades. Gensvaret var mycket positivt, inte bara bland männen. Flera äldre kvinnor hängde med i hejaramsorna och deltog i träffarna med liv och lust.

– Samtalsledarna var uteslutande kvinnlig personal utan särskilda fotbollskunskaper, något som visar att det främst handlar om nyfikenhet och intresse för deltagarna när man ska leda en fotbollsträff. På vår hemsida finns en kort inspirationsfilm med tips och råd för hur man kan leda en samtalsgrupp – all vårdpersonal som vill ska kunna göra det, säger Ann-Christin Kärrman.

Idén kommer från Skottland 

Tanken på fotbollsträffar för personer med demenssjukdom väcktes av Frederic Pavlidis, chefredaktör på SvenskaFans.com. Han har i sin tur fått idén från Skottland där många fotbollsklubbar håller i samtalsgrupper på äldreboenden.

– Jag tänkte att vi kunde slå två flugor i en smäll. På SvenskaFans.com kan berättelserna stärka banden mellan yngre fans och klubbens historia. Samtidigt sprider man förhoppningsvis lite glädje till en generation äldre fans och bidrar med en samhällsnyttig insats. Fotbollssupportrar är engagerade människor, och jag tror tanken tilltalar många, säger Frederic Pavlidis.

Magnus Johansson på SvenskaFans MFF-redaktion Himmelriket har skrivit artiklarna som bildtexterna till fotografierna i fotbollsväskan är baserade på.

Fotbollsväskorna lånas ut gratis

Fotbollsväskorna på Malmö Idrottsmuseum lånas ut gratis till äldreboenden, dagverksamheter och andra som arbetar med personer med demenssjukdom. Målgruppen är redan väl känd för museet som deltar i det landsomfattande projektet Möten med minnen och erbjuder anpassade visningar för demenssjuka personer och deras anhöriga.

– Om vårdpersonal eller anhöriga vill hålla fotbollsträffar här på museet är de varmt välkomna. Förutom fotbollsväskan finns här många andra saker som kan väcka minnen till liv, säger Anne-Lis Nilsson, enhetschef vid Malmö Idrottsmuseum.

Resurser på webben

Vårdpersonal som vill starta fotbollsträffar utanför Malmöområdet kan gå in på www.demenscentrum.se/Fotbollsminnen ». Där kan man beställa bildpaket, ladda ned hejaramsor och se inspirationsfilmen (läggs ut i maj). Inom projektet Fotbollsminnen fortsätter nu Svenskt Demenscentrum och SvenskaFans.com med att ta fram bildpaket och minnesväckare för Stockholmsklubbarna AIK, Djurgården och Hammarby.

Publicerad: 2014-04-29, Uppdaterad: 2020-01-14